Moldavië is een land in Oost-Europa. Het ligt ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne, dichtbij (maar niet grenzend aan) de Zwarte Zee. Het werd begin jaren ‘90 onafhankelijk van de Sovjet-Unie. Er wordt voornamelijk Roemeens/Moldavisch en in mindere mate Russisch gesproken.

Een boot over de Dnjestr
De rivier de Dnjestr/Nistru markeert de grens tussen Moldavië en Transnistrië

Het was eeuwenlang één van de drie landstreken van Roemenië, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Stalin het gebied bij de Sovjet-Unie ingelijfd. Hij combineerde het met een hoofdzakelijk door Russen en Oekraïners bevolkte streek genaamd Transnistrië en maakte het één van de 15 republieken binnen de unie. Toen er na de Moldavische onafhankelijkheidsverklaring stemmen opgingen om Moldavië te herenigen met grote broer Roemenië, scheidden de Transnistriërs zich op hun beurt af. Het leidde tot een korte maar hevige oorlog, die resulteerde in de nog altijd voortdurende situatie: Een in feite onafhankelijk landje op het grondgebied van Moldavië, dat internationaal niet erkend wordt.

Mede hierdoor is Moldavië geen lid van de NAVO of de EU. Wel is het er al jaren veilig en wordt er op veel praktische terreinen samengewerkt door beide autoriteiten. Sinds 2022 is Moldavië kandidaat-lid van de EU. Op 1 juni 2023 was er een grote Europese top in de hoofdstad Chisinau. Het is een hoofdzakelijk agricultureel land met wijn als exportproduct en nationale trots nummer één.