Verken de Sovjet-erfenis

8 Days

Overzicht

Het Sovjet-verleden drukt nog altijd een stempel op de identiteit van Moldavië. Het onafhankelijke Transnistrië, maar ook het minder bekende semi-autonome Gagaoezië kijken radicaal anders terug op de tijd dat Moldavië onderdeel was van de Sovjet-Unie. De Russische oorlog in Oekraïne heeft ook in Moldavië oude wonden heropend. Zonder ongepaste nostalgie maar met fascinatie en respect voor de diverse perspectieven in de regio geeft deze unieke reis je een dieper inzicht in een dynamische regio waar het verleden nooit ver weg is.

Dankzij mijn goede lokale contacten kan ik ook in de huidige spannende tijden deze reis met zo klein mogelijke risico’s organiseren.

Hoogtepunten

 • Twee nachten in Transnistrië
 • Overnachten in een Stalinistisch hotel
 • Lunchen op de enige nog bestaande kolchoz
 • Bezoek een verlaten pretpark

Reisplan

De huurauto staat klaar op het vliegveld. In een halfuurtje rijd je naar je hotel in de hoofdstad. Door een aardbeving in 1940 en de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog wordt het stadsbeeld van Chisinau gedomineerd door de verschillende bouwstijlen uit de Sovjet-tijd. Zo passeer je onderweg naar je hotel al de Poorten van Chisinau, twee hoge flats uit de jaren '70 die de ingang tot de moderne stad markeren.

Vandaag verken je Chisinau samen met een lokale gids. Je begint de dag met een wandeling langs alle highlights die op loopafstand van je centraal gelegen hotel te vinden zijn. Van de triomfboog naar het presidentieel paleis en van het door een Italiaanse architect ontworpen oude stadhuis naar diverse communistische monumenten.
Tijdens de lunch op de centrale markt besluit je met je gids waar jullie in de middag naartoe gaan. Het staatscircus, het treinstation en het militaire museum zijn enkele van de mogelijkheden. Je hebt aan het einde van de week nog wat vrije tijd in Chisinau, mocht je vandaag niet alles kunnen zien.

Laat Chisinau achter je en rijd naar de zuidelijke stad Komrat, de hoofdstad van het semi-autonome Gagaoezië. Met een gids maak je kennis met dit kleine stadje, voordat je verder rijdt naar de enige nog bestaande collectieve boerderij, genaamd Pobeda ("Overwinning"). Tijd voor lunch! Ook maak je kennis met Baur, traditionele Gagaoezische salami die alleen gemaakt wordt in het dorpje Copceac.

Vandaag ga je iets doen wat je bij geen andere Nederlandse aanbieder zult vinden. Je steekt met je eigen huurauto de grens over met Transnistrië en verblijft hier twee nachten. Eerst ontdek je Bender, of Tighina in het Roemeens. Het middeleeuwse fort is een must see, maar dat geldt ook voor het verlaten pretpark, de stolovka (Sovjet-kantine) waar je luncht, en eigenlijk het hele centrum van Bender. Dit alles bezoek je met lokale gidsen, die je alle vragen mag stellen die je maar kunt bedenken. Aan het eind van de middag rijd je nog even door naar je hotel in Tiraspol. De avond is vrij voor diner.

Tiraspol, oftewel "stad aan de Tiras". Dat is de Griekse naam voor de rivier die we reeds als de Dnjestr en Nistru kennen en de naamgever is van dit niet erkende republiekje. Deze ochtend zal je lokale gids er alles aan doen om je ervan te overtuigen dat het landje bestaansrecht heeft. Wie door de communistische gloria heen kijkt ziet een fascinerend gebied dat ons idee van wat een land is op z'n kop zet.
Geniet daarna van een kop rijkgevulde borscht of een Oliviasalade bij de lunch, of kies iets anders dat een goede bodem heeft. Daarna ga je namelijk de lokale cognac proeven. Of laten we het divin noemen, anders worden de Fransen boos. Op loopafstand van je hotel zit Kvint, waar ze deze drank van de elite al sinds 1897 produceren.

Je tijd in de Pridnestrovische Moldavische Republiek komt bijna tot een eind. Je verlaat Transnistrië via het noorden, zodat je nog een stuk van het platteland kunt meepakken. Een stukje boven Tiraspol ligt een stuwdam uit de jaren '50, de grootste van het land. Je kunt ervoor kiezen om een rondleiding met gids over het complex te maken. Ook nu relevant, omdat deze stuwdam sinds de jaren '90 een bron van animositeit tussen Moldavië en Transnistrië is.
Na de lunch in een ecoresort kun je er ook voor kiezen om het nabijgelegen Orheiul Vechi met gids te bezoeken. Dit is zonder twijfel de meest mystieke plaats in Moldavië. Het is vooral bekend vanwege het in de bergen uitgehakte klooster met het kerktorentje erbovenop (zie mijn logo), maar in de omgeving zijn ook overblijfselen van een fort, badhuis, moskee en karavanserai te vinden.
Hierna rijd je nog een klein stukje naar de homestay, waar je aan het werk zult moeten! De traditionele hartige plăcintă maken zichzelf niet natuurlijk. Gelukkig leert de eigenaresse je alle kneepjes van het vak tijdens deze korte kookworkshop.

Na de verwoestingen van de jaren '40 is Chisinau herbouwd met kalksteen uit de grotten onder het dorpje Cricova. Nu is in dit gigantische complex de wijnkelder van het gelijknamige wijnhuis gevestigd. Het is de één na grootste wijnkelder ter wereld! (De grootste is ook in Moldavië, maar niet op de route.)
Het staatsbedrijf Cricova produceerde vroeger bulkwijnen van twijfelachtige kwaliteit voor het Sovjet-volk, maar is zich sinds de val van het ijzeren gordijn heerlijke mousserende wijnen gaan produceren volgens de Methode Champenoise. Na een bezoek aan deze kelders rijd je terug naar Chisinau, waar je vanaf de tweede helft van de middag de stad verder kunt verkennen.

Geniet van het inbegrepen ontbijt, voordat je voor de laatste keer in de auto stapt en in een goed halfuur naar het vliegveld rijdt. Daar lever je je auto weer in. Het nagenieten kan beginnen! Mulțumesc (bedankt) voor je bezoek aan Moldavië!

Inclusief

 • Zeven overnachtingen in homestays, guesthouses en hotels
 • Alle (negen) hierboven vermelde activiteiten (workshops en rondleidingen) en entreegelden
 • Engelssprekende gids tijdens alle rondleidingen
 • Twee traditionele lunches
 • Een wijnproeverij met rondleiding
 • Eén traditionele cognacproeverij
 • Een huurauto met onbeperkte kilometers voor acht dagen
 • Een SIM-kaartje zodat je altijd en overal internet hebt
 • Uitgebreide Nederlandstalige reisinformatie met route-instructies en suggesties voor vrije tijd
 • Nederlandstalige reisondersteuning met noodnummer
 • Donatie aan Trees for All ter compensatie CO2-uitstoot
 • Je reissom gegarandeerd in geval van financieel onvermogen

Niet inbegrepen

 • Vervoer van en naar Chisinau (kan ik op aanvraag verzorgen)
 • Reis- of annuleringsverzekeringen
 • Activiteiten of maaltijden anders dan hierboven vermeld
 • Fooien en uitgaven van persoonlijke aard

Kaart

You can send your enquiry via the form below.

Verken de Sovjet-erfenis