Gerelateerd
Overview
Gerelateerd
Hoogtepunten
- Vera Stupenea als gastvrouw
- Kleinschalige groepsreis per minibus
- Bijzondere activiteiten inbegrepen
- Ook ruimte om eigen plan te trekken
Itinerary
Het avontuur begint! Met een rechtstreekse vlucht vanaf Amsterdam ben je in amper 2,5 uur op de plek waar Vera opgroeide: de hoofdstad van Moldavië, Chisinau! De reis begint met een welkomstborrel in of vlakbij het hotel.
Vandaag ontdekken we Chisinau met Vera. Chisinau wordt door de locals ook wel de “kalkstenen bloem” genoemd. Dat is omdat veel van de oudere gebouwen van witte kalksteen gemaakt zijn. Aan de Stefan de Grote-boulevard vind je veel van deze gebouwen, maar ook de centrale kathedraal, de triomfboog, het parlement en het schitterende stadhuis van Chisinau. Naast deze toeristische highlights bezoeken we ook de plekken die voor Vera belangrijk zijn, zoals de stenen leeuwtjes in het Centrale Park.
Na vrije tijd voor lunch, laten we Chisinau voorlopig achter ons en stappen we in de bus naar Wijnhuis Cricova. In de ondergrondse gangen van Cricova zie je meer dan zeventig straatjes die bij elkaar zo'n 53 hectare beslaan. Ze hebben allemaal bekende namen zoals Sauvignon, Cabernet en Merlot. Hier kun je ook een van de oudste flessen wijn van Moldavië bewonderen, die uit 1902 stamt. En we gaan langs bij de speciale plek waar ze mousserende wijn maken. Een gids vertelt je dan alles over hoe ze die bubbels maken, volgens de beroemde Franse Méthode Champenoise. Een wijnproeverij met een paar klassieke Cricova-wijnen kan natuurlijk niet ontbreken! Hierna rijden we door naar onze accommodatie in Butuceni.
We beginnen de dag met een relaxed ontbijt in onze eco-lodge, gevolgd door een excursie naar Orheiul Vechi, een natuurlijk amfitheater dat al 40 duizend jaar bestaat. Op loopafstand van je bed vind je overblijfselen van oude menselijke nederzettingen, waaronder steengrotten die enkele tienduizenden jaren geleden werden bewoond. Op de rotsachtige heuvel vind je de ruïnes van een Geto-Dacische fortificatie en een kalender die diende als heiligdom voor religieuze vieringen en rituelen door de prehistorische gemeenschap. Orheiul Vechi is echter vooral bekend vanwege het nog altijd bewoonde klooster, dat in de rotsen uitgehouwen is.
Het landschap van Orheiul Vechi is opvallend en uniek dankzij de Răut-rivier, en is uitgehouwen als een canyon in de kalksteenlagen van de voormalige Sarmatia-zee ongeveer 14 miljoen jaar geleden.
Na deze rondleiding volgt in ons guesthouse de kookworkshop "placinta" maken, een traditionele Moldavische hartige taart. En bij de lunch gaan we daar van genieten! Daarna heb je vrije tijd om te ontspannen bij het openluchtzwembad van het kleinschalige resort. Bij slecht weer is er een binnenzwembad met bubbelbad als alternatief.
Dit bijzondere land beschikt over een ongelofelijke rijkdom, maar niet in financiële zin. Het is het armste land van Europa. Dat betekent dat goede zorg niet voor iedereen is weggelegd. Neoumanist is een lokale organisatie die met een verzorgingstehuis, dagbestedingscentrum en huisbezoeken de senioren in en rondom het dorpje Străşeni een mooie oude dag bezorgt. Neoumanist wordt vanuit Nederland ondersteunt door Stichting Ouderenzorg Moldavië.
Vandaag krijgen we hier een rondleiding en lunch. Voor iedere deelnemer doneert Reizen Moldavië 25 euro aan deze stichting. Je bent van harte welkom daar iets bovenop te doen. Aan het eind van de middag rijden we terug naar Chisinau, waar we op een terrasje de indrukken van vandaag op ons kunnen laten inwerken en de nacht doorbrengen.
Vera werd geboren in Siberië, in de tijd van de Sovjet-Unie. In Transnistrië bestaat er veel nostalgie naar die tijd. Dit gebied scheidde zich af van Moldavië begin jaren '90, en hoewel er nooit internationale erkenning kwam, is het nog altijd 'de facto' onafhankelijk. Een bezoek aan Transnistrië is een unieke manier om een idee te krijgen van de wereld van Vera's eerste jaren.
In Transnistrië brengen we een bezoek aan het fort van Tighina, dat werd gebouwd in de 15e eeuw door de prinsen van Moldavië. Bezet door de Ottomanen in 1538 (in een campagne geleid door de sultan Suleiman de Magnifieke), werd het fort versterkt in 1541 en werd het het centrum van een Ottomaanse "raya" (waarin de omliggende Moldavische dorpen waren opgenomen). In 1818 werd de stad definitief door de Russen veroverd op de Turken. De muren en ronde torens staan vandaag de dag nog steeds overeind.
Na de lunch in een Sovjet-kantine ("stolovka" geheten), gaan we naar een kaviaarboerderij. In Tiraspol bevindt zich een van de grootste viskwekerijen in Europa. De fabriek is uitgerust met de nieuwste technologieën. De steuren kunnen de grootte van een mens bereiken. Je krijgt de kans om te zien hoe één van de meest kostbare culinaire hoogstandjes - kaviaar - wordt geproduceerd. Uiteraard sluiten we het programma af met een proeverij. Daarna rijden we naar ons hotel in Tiraspol, waar we één nacht doorbrengen.
In deze ochtend is er tijd voor een ritje op de langste trolleybuslijn ter wereld, die tussen Tiraspol en het nabijgelegen Tighina, in het Russisch Bender genoemd. Je kunt ook kuieren langs de oevers van de Dnjestr of een bezoek brengen aan de overdekte Groene Markt. Hierna reizen we terug naar Chisinau. Onderweg stoppen we voor een rondleiding en wijnproeverij bij Kasteel Mimi. Kasteel Mimi ligt op 35 km van Chisinau en is een bestemming van internationaal belang, uniek in Moldavië. Het kasteel is een van de mooiste architectonische meesterwerken in de wereld van wijn. Het verhaal van het kasteel begint in 1893 toen Constantin Mimi, de laatste gouverneur van Bessarabië, de eerste druivenstokken plantte op de plek die in de loop der jaren legendarisch zou worden. Veel recenter, in 2023, vond hier het geopolitieke hoogtepunt in de geschiedenis van Moldavië plaats, toen 45 Europese staatshoofden en regeringsleiders hier samenkwamen voor de top van de Europese Politieke Gemeenschap.
Na de lunch rijden we door naar Chisinau, waar de rest van de dag vrij is. Misschien is vanavond wel een mooi moment om naar een ballet- of operavoorstelling te gaan. Het theater is op loopafstand van ons hotel. Ook kun je een bezoek brengen aan de vele musea in de stad. Je lokale reisleider is er om je tips te geven en een mooi plan voor deze middag te maken.
Vandaag is het aan jou om een mooie programma te bedenken. Geïnspireerd door de tips van Reizen Moldavië kun je bijvoorbeeld gaan winkelen in de malls, of de lokale vlooienmarkt achter het treinstation. Misschien wil je het hippe stadswijnhuis wel eens bezoeken, of ga je naar het militair museum? Er zijn vele parken in de omgeving van ons hotel, dus een fijne wandeling is ook een optie.
In de avond ontmoeten we elkaar voor een bijzonder diner. Voordat iedere gang geserveerd wordt, moeten we een blinddoek omdoen. Zo worden onze smaakpapillen gestimuleerd om ons diner en de bijpassende wijnen extra goed te beleven. Maar... weet je eigenlijk wel wat je proeft als je het niet kunt zien?
Vandaag komt onze reis ten einde. Afhankelijk van wanneer je terugreis begint, kun je nog wat laatste souvenirs inslaan voordat je met trolleybus of taxi naar het vliegveld gaat. Als je de tijd hebt, is de reis per trein (heen en/of terug) ook zeer de moeite waard. Drie nachttreinen, met overstappen in Wenen en Boekarest, brengen je van Moldavië naar Nederland. Met iedere trein verplaats je je ook twee decennia door de tijd.
Reissom van € 1450,- per persoon is inclusief
- Accommodatie voor 4 nachten in een viersterrenhotel in Chisinau
- Accommodatie voor 2 nachten in het Butuceni Eco Resort
- Accommodatie voor 1 nacht in een viersterrenhotel in Tiraspol
- Kookworkshop in het pension van Butuceni Eco Resort
- Traditionele lunch in het pension van Butuceni Eco Resort
- Diner in het pension van Butuceni Eco Resort
- Lunch, rondleiding en donatie van 25 EUR per deelnemer bij Neoumanist
- Geblinddoekt afscheidsdiner in een luxe wijnbar
- Excursies volgens het volledige programma, waaronder Cricova, Orheiul Vechi, Tighina Fort, kaviaarboerderij, Kasteel Mimi, stadswandeling met lokale gids in Chisinau
- Toegangsprijzen bij eerdergenoemde locaties
- Proeverij van 4 soorten wijn bij Cricova-kelders
- Proeverij van 5 soorten wijn bij Castel Mimi Winery
- Proeverij van 2 soorten zwarte kaviaar met een glas mousserende wijn
- Transport tijdens het programma in luxe Mercedes transporter met chauffeur + airconditioning
- Engelssprekende gidsen tijdens rondleidingen
- Professionele Nederlandstalige reisbegeleiding
- Zakelijke aansprakelijkheidsverzekering
- Donatie aan Trees for All ter compensatie CO2-uitstoot
- Je reissom gegarandeerd via STO Garant in geval van financieel onvermogen
Exclusief
- Vliegtickets of ander vervoer
- Fooien
- Persoonlijke reisverzekeringen
- Uitgaven van persoonlijke aard
- Maaltijden, activiteiten en meer, anders dan hierboven genoemd
Veelgestelde vragen
De reis begint vanaf je check-in in het eerste hotel in Moldavië op zaterdag 21 september 2024. De reis eindigt na het ontbijt op zaterdag 28 september 2024. We hebben ervoor gekozen om de reis niet in Nederland te laten beginnen, om reizigers meer vrijheid te geven. Zo is het mogelijk om met ander vervoer dan het vliegtuig te komen, eerder te komen, langer te blijven of vanaf andere bestemmingen naar Moldavië te reizen.
Gerelateerd
De makkelijkste manier om vanuit Nederland in Moldavië te komen is met het vliegtuig. Wie de tijd heeft, kan ook met de trein. Hieronder licht ik beide opties toe.
Gerelateerd
Op de eerste dag van onze reis zijn er twee vliegverbindingen tussen Nederland en Moldavië. Ook op de vertrekdag heb je twee mogelijkheden.
Je kunt rechtstreeks vliegen vanaf Schiphol met de Moldavische airline FlyOne. Voor 250 euro (peildatum februari 2024) excl. ruimbagage vlieg je retour op comfortabele tijden. Boeken doe je het best rechtstreeks via de website van FlyOne.
FlyOne is niet de meest betrouwbare maatschappij. Daarom kiezen sommigen ervoor om met Austrian Airlines te vliegen, en een korte overstap in Wenen te maken. Op dit moment (peildatum februari 2024) vlieg je voor 210 euro excl. ruimbagage retour. Via SkyScanner kan ik je direct deze vluchten tonen.
Gerelateerd
Jazeker! Voor wie de tijd heeft en duurzaam wil reizen is slow travel met de trein een fantastisch alternatief voor het vliegtuig. De treinreis vanuit Nederland duurt drie nachten, met meestal overstappen in Wenen en Boekarest. Iedere volgende trein is minimaal een decennium ouder dan de vorige, en stelt je in staat om rustig te acclimatiseren. Een ander voordeel is dat je kunt meenemen wat je wilt, er is geen maximum aan kilo’s en milliliters vloeistoffen. Als je op tijd boekt, is het zeker niet duurder dan het vliegtuig. Ik raad je aan te boeken via mijn partner The Train Traveller. Zij hebben vaker treintickets voor Reizen Moldavië geboekt. Omdat ze verdienen aan de commissie van de treinmaatschappijen, is via hen boeken niet duurder dan de tickets zelf boeken.
Gerelateerd
Wie in duo’s reist, krijgt samen een kamer. In Moldavië zijn dat vaak twee eenpersoonsbedden. Als je alleen reist, deel je in principe een kamer met een andere soloreiziger van hetzelfde geslacht. Ik reken geen verplichte éénpersoonstoeslag. Je kunt er wel voor kiezen om een privékamer te boeken. Die kost 250 euro (beperkt beschikbaar).
Gerelateerd
Misschien staat het antwoord op mijn overzichtspagina met praktische informatie. Kun je ook daar niet vinden wat je zoekt? Mail me dan even via casper@reizenmoldavie.nl.
Gerelateerd
Wat leuk dat te horen! Je kunt een reserveringsaanvraag doen via het formulier onderaan de pagina, maar ook gewoon een mailtje sturen naar casper@reizenmoldavie.nl. We hebben altijd even persoonlijk contact voordat ik je de betaallink stuur.