Ontdek traditioneel Moldavië

8 Days

Overzicht

Moldavië is een agricultureel land, waar naast de bekende wijnen ook veel ander lekkers als honing, kaas, noten en fruit geproduceerd worden. Deze reis is een fantastische manier om in contact te komen met een traditionele kleinschalige landbouw die in Nederland praktisch niet meer bestaat. Al je zintuigen gaan aan de slag op deze rondreis langs de minst bezochte regio’s in het minst toeristische land van Europa.

Hoogtepunten

 • Culinair genieten tijdens de kookworkshop
 • Leren weven met Valentina
 • Eeuwenoud holenklooster
 • Imkerij en honingproeven

Itinerary

Vandaag land je na een korte directe vlucht op het vliegveld van Chisinau. Je huurauto staat voor je klaar op het vliegveld. Een kort en misschien nog wat onwennig ritje verder kom je aan bij het hotel. Na een korte check-in kun je de stad gaan ontdekken. Maak gebruik van mijn restaurant-tips of dwaal zelf rond totdat je iets leuks gevonden hebt.

Vandaag wordt een dag vol indrukken! Begin de dag met een wandeling met een Engelssprekende lokale gids langs de highlights van Chisinau, de "witstenen parel". Daarna stap je in de auto voor een kort ritje naar de grootste wijnkelder die je ooit gezien hebt. Na de lunch rijd je nog een klein stukje naar de homestay waar je aan het werk zult moeten! De traditionele hartige plăcintă maken zichzelf niet natuurlijk. Gelukkig leert de eigenaresse je alle kneepjes van het vak!

Na alle drukte van gisteren zoek je vandaag de rust op. Ik heb twee opties voor je, welke daarvan je met een gids wil bezoeken is aan jou! (Of allebei voor een kleine meerprijs.)

Op enkele minuten rijden van je homestay vind je Orheiul Vechi. Zonder twijfel de meest mystieke plaats in Moldavië. Het is vooral bekend vanwege het in de bergen uitgehakte klooster met het kerktorentje erbovenop (zie mijn logo), maar in de omgeving zijn ook overblijfselen van een fort, badhuis, moskee en karavanserai te vinden.

Na de lunch in het guesthouse waar je vannacht ook slaapt, zou je een bezoek met gids kunnen brengen aan Tipova. Dit klooster is één van de oudste van Moldavië en bestaat uit een gedeeltelijk ondergronds complex van tientallen kamers, watervallen (waar in vroeger tijden molens door aangedreven werden). Dat alles met een schitterend uitzicht over de rivier de Nistru.

In Moldavië is, net als in Nederland, de landbouw erg belangrijk. Maar in tegenstelling tot bij ons is de landbouw hier kleinschalig en persoonlijk. Dat ga je vandaag voor jezelf ontdekken. In de ochtend staat een bezoek gepland aan een imker. Zij hebben een lening gekregen van een lokaal ontwikkelingsfonds om hun bedrijf uit te breiden en (internationale) bezoekers te kunnen ontvangen. Na een lunch waarbij honing natuurlijk een grote rol speelt ga je naar een geitenstad. Een wat? Een geitenstad! Je kunt tussen de geitjes door lopen, ze voeren met voor hen geschikte snacks en zelf ook wat lokale geitenkaas proberen.

Vandaag wordt misschien wel de spannendste dag, met een bezoek aan Transnistrië. Je kunt de dag beginnen met een bezoek aan een voormalig Ottomaans fort (niet inbegrepen). Aan het einde van de ochtend is het tijd voor wat beweging. Je maakt een fietstocht met gids langs de hoogtepunten van een stad die in het Russisch Bender en in het Roemeens Tighina heet. Na de optionele lunch in een Stolovka (Sovjet-kantine) check je in in je hotel in de hoofdstad Tiraspol. Wandel daarna naar de cognacstokerij om de hoek, voor een rondleiding mét proeverij. De avond is vrij om zelf de stad te verkennen.

Het zuiden lonkt. Net zoals op dag 3 kun je weer kiezen. Rijd je langs een schapenherder die je alles leert over zijn kudde en de heerlijke schapenkaas brânză die ze maken? Of ga je langs bij Maria die een kookworkshop met bijzondere lokale ingrediënten als vijgen, vlierbloesem en acaciabloemen gebruikt? Onmogelijke keuze? Tegen een kleine meerprijs kan het allebei.
Na de check-in bij je eco-resort breng een chauffeur je naar een nabijgelegen wijnhuis. Na de rondleiding, waarin je leert over de door UNESCO erkende en beschermde regio waarin de wijnen gemaakt worden, is het natuurlijk tijd om te proeven. Dan brengt de chauffeur je terug naar het resort waar een heerlijk diner op je wacht.

Hopelijk smaakte de wijn van gisteren naar meer, want ook vandaag mag je weer genieten. Voordat het zo ver is ga je bij Valentina in de leer om de fijne kneepjes van het weefvak te leren. Je gaat zelf aan de slag om een klein tapijtje met motiefje te maken.
Daarna rijd je terug naar het midden van het land, waar het wijnhuis Asconi op je wacht. De rondleiding, proeverij, overnachting én het inbegrepen diner zijn allemaal op hun landgoed. Je kunt de auto dus lekker laten staan en aan het zwembad bijkomen van alle indrukken.

Geniet van het inbegrepen ontbijt, voordat je voor de laatste keer in de auto stapt en in een goed halfuur naar het vliegveld rijdt. Daar lever je je auto weer in. Het nagenieten kan beginnen!

Inclusief

 • Zeven overnachtingen in homestays, guesthouses en hotels
 • Alle (negen) hierboven vermelde activiteiten (workshops en rondleidingen) en entreegelden
 • Engelssprekende gids tijdens de rondleidingen
 • Twee lunches
 • Twee diners
 • Twee wijnproeverijen met rondleiding
 • Eén traditionele brandyproeverij
 • Een huurauto met onbeperkte kilometers voor acht dagen
 • Een SIM-kaartje zodat je altijd en overal internet hebt
 • Nederlandstalige reisondersteuning met noodnummer
 • Donatie aan Trees for All ter compensatie CO2-uitstoot
 • Je reissom gegarandeerd in geval van financieel onvermogen

Niet inbegrepen

 • Vervoer van en naar Chisinau (kan ik op aanvraag verzorgen)
 • Reis- of annuleringsverzekeringen
 • Activiteiten of maaltijden anders dan hierboven vermeld
 • Fooien en uitgaven van persoonlijke aard

Veelgestelde vragen

Wat als ik de weg kwijt raak?

Voorafgaand aan je vertrek stuur ik je gedetailleerde informatie over waar je volgende bestemming is, hoe je daar komt, en hoe laat je het beste kunt vertrekken. Met de lokale SIM-kaart in je telefoon heb je overal internet en kun je je favoriete navigatieapp gebruiken om naar de bestemming te rijden. Ik beveel Waze aan. Als je toch even niet meer weet waar je bent, is het vaak het snelst om even aan een local de weg te vragen. Kom je er toch niet uit? Dan kun je me altijd even bellen. Dan help ik je weer op weg.

Is er garantie van toepassing op deze reis?

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Kaart

You can send your enquiry via the form below.

Ontdek traditioneel Moldavië

Reisinformatie

 • In alle accommodaties is gratis wifi. Je krijgt ook een lokale SIM-kaart. Je zit dus nooit zonder internet!
 • Uiteenlopende kleinschalige accommodaties, zoals guesthouses en eco-lodges