Natuurlijk Moldavië

11 Days

Overzicht

Word wakker in een duizendsterrenhotel onder de Moldavische sterrenhemel en laat je in een kayak meevoeren over de rustig kabbelende Nistru-rivier. Hike naar het hoogste punt van Moldavië en ga met een lokale gids op pad. Kom van dit alles bij in één van de heerlijke zwembaden die de uiteenlopende accommodaties van deze reis bieden. In een rustig tempo, met veel vrije tijd, kom je tot rust in de natuur van het dunbevolkte Moldavië.

Hoogtepunten

 • Kajakken over de Nistru
 • Kookworkshop plăcintă maken
 • Wandeltocht met gids naar Rașcov
 • Kamperen met kampvuur en "traditionele jacuzzi"

Reisplan

Het avontuur begint! Met een rechtstreekse vlucht vanaf Amsterdam ben je in amper 2,5 uur op een plek waar vrijwel niemand die je kent ooit geweest is: de hoofdstad van Moldavië, Chisinau!

Vandaag is de eerste volledige dag in de “kalkstenen bloem”, zoals Chisinau door de locals genoemd wordt. Dat is omdat veel van de oudere gebouwen van witte kalksteen gemaakt zijn. Aan de Stefan de Grote-boulevard vind je veel van deze gebouwen, maar ook de centrale kathedraal, de triomfboog, het parlement en het schitterende stadhuis van Chisinau. Natuurlijk kun je ook lekker shoppen in één van de moderne malls. Of misschien juist naar de gigantische lokale markt, waar ze álles verkopen.

Later op de dag rijd je in een goed uur naar Butuceni. Een piepklein dorpje naast Orheiul Vechi (“Oud Orhei”), dé archeologische hotspot van Moldavië. Tegenwoordig is het vooral bekend vanwege het kerkje op de heuvel en het klooster ín de heuvel. Maar het gebied is al duizenden jaren bewoond. Je vindt er bijvoorbeeld ook een fortruïne van de Daciërs. Weetje: het kerktorentje in mijn logo is geïnspireerd op de toren die de toegang tot het ondergrondse klooster markeert. Voor het avondeten zullen jullie zelf aan de slag moeten bij de kookworkshop die de eigenaresse van deze homestay aanbiedt!

Day 3 :
Kajakken

Vandaag sta je wat vroeger op, om op tijd in Vadul lui Voda te zijn, waar het kajakavontuur begint. Je kajakt stroomafwaarts over de rivier de Nistru, die kalm door het glooiende heuvellandschap meandert. Onderweg kom je maar één dorpje tegen, maar wel veel vogels, koeien, paarden en misschien zelfs wel everzwijnen. Bij Corjova wachten de mensen van de kajakorganisatie je op en wordt je teruggebracht naar Vadul lui Voda. Daar wacht je de belangrijke taak om te relaxen bij het zwembad en ‘s avonds misschien nog even te proeven van het (bescheiden) uitgaansleven in het dorp.

Ook vannacht slaap je in het kleinschalige en op lokaal toerisme ingerichte resort. Je kunt lekker rustig aan doen met een boekje aan het water, maar er zijn ook activiteiten in de buurt. Maak een wandeling door en rondom het dorp, of bezoek het kerkje.

Day 5 :
Lalova

Tijd om het resort achter je te laten en naar Lalova te gaan. Op een uurtje rijden vind je een heerlijk guesthouse, uiteraard met zwembad, waar je heel wat uurtjes luierend kunt doorbrengen. Hier slaap je twee nachten. In februari 2022 opende dit guesthouse kosteloos haar deuren voor Oekraïense vluchtelingen die op doorreis waren naar een permanentere verblijfplaats.

Zij bieden naast een heerlijke lunch een excursie van een uurtje aan waarbij je de lokale omgeving en cultuur beter leert kennen. Ook is er een heel bekend christelijk kloosterfort in de buurt. Achttien kamers, uitgehouwen in de rotsen, met uitzicht op de inmiddels bekende Nistru. Maar lekker relaxen kan natuurlijk ook.

's Ochtends vertrek je naar Socola, waar je met een gids een hike maakt van twee uur naar Vadul lui Rascov. Socola was vroeger het sodom en gomorra van Moldavië, waar alle criminelen zich verzamelden. Vanaf Socola wandel je verder naar een grot in een heuveltop met een spectaculair uitzicht. Daarna is het tijd voor lunch in een lokaal restaurantje. Precies zo’n plek waar je zelf anders nooit op uitgekomen was. Voordat je weer teruggebracht wordt naar waar de auto staat bezoeken jullie de grootste Joodse begraafplaats van Zuid-Oost Europa in Rascov, met meer dan 6000 graven en een verlaten synagoge. Aan het eind van de middag ben je weer thuis. Precies op tijd om lekker te dineren bij de lieve mensen van Hanul lui Hanagui.

Day 7 :
Kamperen

Vandaag rijdt je van de ene naar de andere kant van het land. Dat is een wat langere rit, drie uur inclusief pauzes, maar je ziet zo natuurlijk wel flink wat meer van het land. Als je lekker door wilt rijden om sneller te genieten van de camping waar je gaat “glampen” vannacht dan kan dat natuurlijk, maar er zijn ook wat leuke stops die je onderweg kunt maken. Belangrijk: deze accommodatie biedt geen ontbijt aan, dus sowieso slim om onderweg wat in te slaan!

Na een goede nachtrust wakker worden midden in de natuur, heerlijk! Tijd om die natuur eens nader te gaan ontdekken. Er zijn diverse wandelroutes gemarkeerd in de bosrijke omgeving. In deze streek vind je ook het hoogste punt van Moldavië, op een duizelingwekkende 430 meter. Ik kan een wandeling met gids verzorgen, maar je kunt ook zelf op avontuur, zeker na de tips van de campingeigenaren.

Hoe gaaf back to basic ook is, nu het einde van de vakantie nadert is er niks mis met eindigen in stijl. In twee uurtjes rijd je naar Puhoi, waar het landgoed van Asconi op je wacht. Ze begonnen in 1994 als wijnhuis, en dat zijn ze nog steeds. Maar hebben nu ook van moderne gemakken voorziene, maar in traditionele stijl gebouwde huisjes en een fijn zwembad.

Je laatste volledige dag kan vele vormen aannemen. Je kunt rustig aan doen in Asconi, en dan op je gemakje terug naar Chisinau. Er is daar veel wat je nog niet gezien hebt. Een andere optie is om naar Tiraspol te rijden. Dit is de hoofdstad van het niet-erkende republiekje Transnistrië. Transnistrië verklaarde zich onafhankelijk van Moldavië begin jaren ‘90, maar hun onafhankelijkheid is nooit door een ander land herkend. Het leunt sindsdien sterk op Rusland. Dat maakt het in deze tijden een interessante en spannende bestemming. Het is er evengoed veilig.

Geniet van het inbegrepen ontbijt, voordat je voor de laatste keer in de auto stapt en naar het vliegveld rijdt. Daar lever je je auto weer in. Het nagenieten kan beginnen! Mulțumesc (bedankt) voor je bezoek aan Moldavië!

Inclusief

 • Overnachting 10 nachten in diverse accommodaties
 • Ontbijt 8 ochtenden
 • Suggesties van mij voor wat je in je vrije tijd kunnen doen
 • Gedetailleerde instructies om de volgende locatie te bereiken
 • Een huurauto met onbeperkte kilometers voor elf dagen
 • Een lokaal SIM-kaartje zodat je altijd en overal internet hebt
 • Nederlandstalige reisondersteuning met noodnummer
 • Donatie aan Trees for All ter compensatie CO2-uitstoot
 • Je reissom gegarandeerd in geval van financieel onvermogen

Niet inbegrepen

 • Vervoer van en naar Chisinau vanuit Nederland (kan ik op aanvraag verzorgen)
 • Reis- of annuleringsverzekeringen
 • Activiteiten of maaltijden anders dan hierboven vermeld
 • Fooien en uitgaven van persoonlijke aard
Wat als ik de weg kwijt raak?

Voorafgaand aan je vertrek stuur ik je gedetailleerde informatie over waar je volgende bestemming is, hoe je daar komt, en hoe laat je het beste kunt vertrekken. Met de lokale SIM-kaart in je telefoon heb je overal internet en kun je je favoriete navigatieapp gebruiken om naar de bestemming te rijden. Ik beveel Waze aan. Als je toch even niet meer weet waar je bent, is het vaak het snelst om even aan een local de weg te vragen. Kom je er toch niet uit? Dan kun je me altijd even bellen. Dan help ik je weer op weg.

Is er garantie van toepassing op deze reis?

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Kaart

You can send your enquiry via the form below.

Natuurlijk Moldavië