Op deze pagina vind je praktische informatie over je reis naar Moldavië. Kun je niet vinden wat je wil weten? Vraag het me gerust!
Munteenheid en wisselkoers
De munteenheid van Moldavië is de Moldavische Lei (afkorting MDL). De wisselkoers is ongeveer 1:20. Dat betekent dat 20 lei € 1,- waard is. Deze wisselkoers kan veranderen.
Contant geld versus bankpas
Hoewel je in supermarkten, luxere winkels, restaurants en benzinestations doorgaans met pinpas en credit card kunt betalen, ontkom je niet aan contant geld op je reis naar Moldavië. Markten en kleine restaurants accepteren vaak enkel cash. Ook voor fooien heb je cash nodig. In kleinere steden en op het platteland zijn geen pinautomaten te vinden. Daarom raad ik je aan om altijd met een voorraadje cash de grote steden te verlaten.
Je kunt Moldavische lei opnemen bij pinautomaten en geldwisselkantoren. Omdat de bankkosten van pinautomaten vaak wat onduidelijk zijn, en geldwisselkantoren op meer plaatsen te vinden zijn, geef ik het advies om cash mee te nemen en daar om te wisselen. De beste wisselkoers krijg je bij het inwisselen van USD, maar Euro is ook prima. Ook Roemeense lei, Oekraïnse hryvna en Britse ponden kun je op de meeste plaatsen inwisselen.
Een bijkomend voordeel van cash meenemen is dat je, ook als je al lang geen wisselkantoor tegengekomen bent, je altijd kunt betalen. Dollar en euro worden bij informele transacties (dus niet in de supermarkt) doorgaans geaccepteerd. Wel vaak tegen een iets minder gunstige koers, en met eventueel wisselgeld in lei.
Als je geld wisselt, wissel dan niet alles in één keer. Zo voorkom je onnodige kosten als je je overgebleven lei weer terugwisselt voor euro’s. Krijg je grote briefjes? Probeer deze bij een grote onderneming als een supermarkt te ‘breken’ voordat je er een kleine aankoop mee doet.
Stopcontacten
Moldavië gebruikt dezelfde stopcontacten als Nederland. Je hoeft dus geen adapter of wereldstekker mee te nemen.
Visum
Je hebt als Nederlander, Belg of EU-burger uit een ander land, geen visum nodig voor een vakantie naar Moldavië. Preciezer, wie korter dan 90 dagen blijft in een periode van 6 maanden heeft geen visum nodig.
Inentingen
Er zijn geen verplichte inentingen voor Moldavië. Maar het is altijd een goed idee om op reis je inentingenboekje (het bekende gele boekje, officieel: Internationaal Bewijs van Inenting) mee te nemen.
Coronavirus (covid-19)
Er zijn op dit moment geen inreisbeperkingen gerelateerd aan covid-19 in Moldavië. Je hoeft dus geen (digitaal) coronapaspoort, vaccinatiebewijs of andere documenten te laten zien.
Reisadvies algemeen
Kijk voor het actuele reisadvies op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Een geel reisadvies betekent “let op, veiligheidsrisico’s”. Een oranje reisadvies betekent “alleen noodzakelijke reizen”. Een rood reisadvies betekent dat het ministerie afraadt om naar dat gebied te reizen, omdat ze in geval van nood geen consulaire bijstand kunnen verlenen. Het is niet verboden, laat staan strafbaar, om naar een gebied met een rood reisadvies te reizen.
Reisadvies & Transnistrië
Een aantal van de reizen die ik op deze website aanbied zijn gedeeltelijk in Transnistrië. Dat gebied heeft momenteel (juli 2023) een rood reisadvies. In mijn overwegingen neem ik de informatie van het ministerie en de Nederlandse ambassade in Chisinau zeer serieus. Ik onderhoud goede contacten met beide. Daarnaast volg ik de het nieuws in en over Transnistrië, en neem ik de observaties van mijn lokale partners en vrienden mee. Ook mijn eigen ervaringen en die van mijn reizigers spelen een rol.
Op dit moment is mijn overtuiging dat de toeristische meerwaarde van een bezoek aan Transnistrië opweegt tegen de veiligheidsrisico’s. Daarmee neem ik de ontwikkelingen van de Russische oorlog in Oekraïne zeer zeker mee. Consulaire bijstand (dat de ambassade niet kan garanderen in gebieden met een rood reisadvies) zie ik als een laatste redmiddel voor extreme situaties. Dat kan een probleem worden als noch ik, noch mijn lokale partners (in de vorm van reisorganisaties, hotels, restaurants en vrienden) je kunnen helpen, én het niet mogelijk is om Transnistrië te verlaten. De kans daarop schat ik momenteel zodanig klein in dat ik het acceptabel vindt om Transnistrië aan te bieden als toeristische bestemming.
Ook vind ik dat iedereen een eigen afweging moet maken wat betreft het risico waar je je prettig bij voelt. Het is altijd mogelijk een reisplan zo aan te passen zodat deze beter aansluit bij jouw wensen. Mocht de veiligheidssituatie gedurende de reis veranderen, dan zal ik daar een initiatiefnemende rol in spelen.
Nationale feestdagen Moldavië en Transnistrië
Op nationale feestdagen zijn locaties als restaurants, musea en overheidsgebouwen veelal gesloten. Bekijk de lijst met dagen in Moldavië en Transnistrië (beide Engels) om te voorkomen dat je onverwachts voor een dichte deur staat.
Tijdsverschil
Moldavië valt tijdens de wintertijd in tijdzone UTC +2 en tijdens de zomertijd in tijdzone UTC +3. Dit betekent dat het in Moldavië 1 uur later is dan in Nederland.
Verkeersregels in Moldavië
In Moldavië verschillen een aantal verkeersregels van die in Nederland. Het is verstandig om deze regels door te nemen voor je in de auto stapt op je bestemming. Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is in Moldavië bijvoorbeeld 0,3 promille. Dit is 0,2 promille minder dan in Nederland!
Bestuurders mogen bij een rood verkeerslicht rechtsaf slaan als zich naast het rode licht een zwart bord bevindt met daarop een groene naar rechts wijzende pijl. Bestuurders moeten echter het verkeer dat groen licht heeft, voor laten gaan.
In Moldavië wordt rechts gereden, net zoals in Nederland. Er zijn geen snelwegen. Wel zijn er autowegen. Hierop is de maximumsnelheid 110 kilometer per uur. Veel vaker zul je op reguliere wegen buiten de bebouwde kom rijden, waar een maximum van 90 km/u geldt. Binnen de bebouwde kom is dit 50 km/u. Voor alle snelheden geldt dat middels borden een andere, lagere, snelheid aangegeven kan worden.
Op alle grote wegen, zeker rondom de hoofdstad, zijn permanente snelheidscontroles aanwezig. Boetes zijn fors en leveren veel administratieve rompslomp op voor mijn lokale partners. De camera’s zijn boven de verkeerslichten gemonteerd, en worden aangekondigd met een blauw bord met een camera erop. Let goed op wat op die plek de maximumsnelheid is. Ben je niet zeker? Haal dan niet in, maar rijd mee met de snelheid van het overige verkeer.
Op wegen die bestaan uit meerdere rijstroken, wordt vaak de rechter rijstrook gebruikt om af te slaan of te parkeren. Op sommige plekken zijn er winkels direct aan de weg. In het najaar worden er veel noten en fruit geplukt van de bomen die overal naast de weg staan. Vaak is de middelste rijstrook dan ook de strook waar het verkeer het beste doorstroomt. Als je rechts rijdt, ben er dan op bedacht dat voertuigen voor je onverwachts kunnen afremmen.
Voor meer verkeersregels kun je de webpagina van ANWB bezoeken.
Wijnen
Het is haast gegarandeerd dat je tijdens je reis in Moldavië een wijn drinkt waarvan je denkt “die wil ik wel meenemen naar Nederland”. Om niet voor verrassingen te staan, is het goed om te weten wat de maximum hoeveelheid is die je mee terug kunt nemen, zonder dat je bij de douane extra btw of accijnzen moet betalen.
Omdat Moldavië (nog) geen onderdeel is van de Europese Unie, en de regels Europa-breed gelden, maakt het niet uit of je direct naar Nederland vliegt, of de driedaagse treinreis via Roemenië neemt. Ik raadpleegde de website van de EU. Die zegt het volgende:
Je mag per meerderjarige reiziger maximaal 4 liter wijn én maximaal 2 liter mousserende wijn meenemen, zonder dat je daarover accijnzen of btw hoeft te betalen.
Het is dus niet verboden om meer mee te nemen, maar dit moet je dan aangeven bij het “rode poortje” voorbij de bagageband op het vliegveld. Reis je met de trein? Dan moet je het melden als de douanemedewerkers je coupé binnenstappen bij het binnentreden van de EU.
Om wijnen in het vliegtuig mee te nemen die je níet in de duty-free store gekocht hebt, heb je overigens wel ruimbagage nodig. In je handbagage mag je maximaal 100 ml per vloeistof meenemen, en een fles wijn is vaak 700 ml. Ook raad ik je in dat geval aan om met een harde koffer te reizen en de flessen in kleding te wikkelen.
Is het dan niet makkelijker om op het vliegveld in te slaan? Ja, makkelijker zeker. Maar het aanbod is beperkt en de winkels worden niet gerund door de meest frisse zakenlieden, zo heb ik me laten vertellen. Het is dan veel leuker om een paar flessen van “jouw” wijnboer mee te nemen, toch?