Interview met Stichting Ouderenzorg Moldavië

Casper op bezoek bij Stichting Ouderenzorg Moldavië in Straseni

Onlangs ben ik geïnterviewd door Stichting Ouderenzorg Moldavië (SOM). Deze stichting ondersteunt hulpbehoevende ouderen in Moldavië met als doel hun kwaliteit van leven te verbeteren. SOM geeft dit vorm door middel van de samenwerking met de ouderenzorgprojecten van de NGO (Non Governmental Organisation) Neohumanist in Moldavië.

Casper, wie ben je en hoe is jouw interesse voor Moldavië ontstaan?

Sinds een uitwisseling met mijn middelbare school naar Wit-Rusland ben ik verknocht aan Oost-Europa. In mijn studententijd organiseerde ik voor mijn vereniging reizen naar landen als Bulgarije, Rusland en Georgië en was ik verkiezingswaarnemer in Oekraïne. Ik werk nu drie seizoenen als reisleider in heel Europa voor een touroperator die kleinschalige groepsreizen organiseert, maar ik wilde meer!

Je hebt Reizen Moldavië opgericht, vertel eens wat meer?

In 2022 ben ik Reizen Moldavië begonnen om meer Nederlanders kennis te kunnen laten maken met het land waar ik al jaren een bijzondere band mee heb. Vanuit mijn ervaring als reisleider zie ik de voordelen van vertrouwen op een professionele organisatie. Mijn eerste bezoek aan Moldavië was echter op een roadtrip met vrienden en dat gaf een groot gevoel van vrijheid. Met Reizen Moldavië wil ik het beste van twee werelden aanbieden. Je kunt erop vertrouwen dat je veel moois en bijzonders gaat zien, dat hulp altijd nabij is, maar je beleeft het in je eigen huurauto. Daarom zeg ik: Vertrouwd op avontuur! Groepsreizen kan ik op aanvraag echter ook verzorgen.

Wat heeft je ertoe gebracht om je helemaal toe te leggen op Moldavië?

Kort gezegd: ik heb een zwak voor het land. Het verdient zoveel meer aandacht, liefde en ook economische ontwikkeling dan het momenteel krijgt. Natuurlijk is het ook een commerciële keuze, niemand in de reisbranche focust zich exclusief op Moldavië. Ik wil me graag als dé onbetwiste expert kunnen presenteren als Moldavië bij meer mensen op de radar komt. Maar ik ben Reizen Moldavië in de eerste plaats begonnen om vanuit mijn achtergrond in het toerisme iets goeds te doen voor het land: aandacht en euro’s genereren.

Waar ben je zelf geweest in Moldavië?

In al die jaren ben ik overal wel zo’n beetje geweest. Het noorden ken ik wat minder goed. In Tiraspol (Transnistrië) heb ik in januari 2020 een maand gewoond voor scriptieonderzoek en ook in omgeving Chisinau en het zuiden (Gagaoezië en Cahul) heb ik veel tijd doorgebracht.

Hoe ben je in contact gekomen met SOM (Stichting Ouderenzorg Moldavië)?

Heel spannend: via Google! Ik wilde toen ik begon met dit reisbureau een beter beeld krijgen van wie er in Nederland allemaal met Moldavië bezig zijn. Vanaf het eerste moment heb ik heel fijn, persoonlijk en warm contact met Annet (coördinator toerisme bij SOM). Het was dan ook een grote eer om op de vriendenmiddag uitgenodigd te worden en wat te vertellen over mijn link met Moldavië.

Ben je zelf al gaan kennis maken met SOM in Straseni?

Jazeker! In april 2023 was ik voor een groepsreis in Moldavië en op de vrije middag ben ik met de bus naar Straseni gereden om kennis te maken met Vlada en Veronica, om met eigen ogen het harde, nobele werk te zien dat ze daar verrichten.

Wat maak je zelf mee als het om de ouderen in Moldavië gaat?

In Moldavië zie je vaak rondom markten ouderen zelfverbouwde producten verkopen. Minder ervaren reizigers zien daar vaak iets liefs in, in omaatjes die met elkaar keuvelen terwijl ze hun fruit of noten verkopen. Maar dat is natuurlijk bittere noodzaak om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Ik vind het belangrijk om niet mee te gaan in die “romantisering van armoede”, maar daar een eerlijk verhaal bij te vertellen. 

Ik ben dan ook niet zo’n fan van Moldavië met veel nostalgie presenteren als een land waar mensen leven zoals onze grootouders leefden, met een klein houtkacheltje en knusse kriebelige wollen deken in de winter. Het is super als mensen die met mij reizen ontdekken dat de oudere Moldaviërs buiten de steden vaak nog groenten inmaken voor de winter, en dat dat herinneringen aan vroeger oproept is prima. Maar dan wil ik ze ook meegeven dat het ook de enige optie voor ze is, omdat elektriciteit en een koelkast niet beschikbaar of niet betaalbaar is. 

Wat zijn je plannen voor de komende tijd?

Ik wil graag mijn aanbod uitbreiden. Er zijn nu 4 reizen, met allemaal een eigen focus. Zo is er een luxe wijnreis, een plattelandsreis, een reis die focust op het Sovjet-verleden en een outdoors-reis met o.a. kamperen en kajakken. Deze winter wil ik samen met SOM en lokale partners werken aan een reis die, meer nog dan mijn andere aanbod, mijn reizigers in staat stelt om zelf bij te dragen. Dit bijvoorbeeld door zelf een dag vrijwilligerswerk te doen. 
Het gebrek aan regelmatige en betaalbare vluchten en de oorlog in Oekraïne helpen niet bepaald mee, maar ik zit er in voor de lange termijn en ik weet zeker dat het komende reisseizoen nog iets mooier en drukker gaat zijn voor mij en Moldavië.