Vier kijktips over Oekraïne

De Russische oorlog in en tegen Oekraïne gaat me nauw aan het hart. Natuurlijk omdat Moldavië aan Oekraïne grenst en het verloop effect zal hebben op Reizen Moldavië. Maar dat is ook direct de minst belangrijke reden. Ik voel een bijzondere band met Oekraïne en haar inwoners sinds ik er in mei 2014 voor het eerst was als verkiezingswaarnemer.

Sindsdien ben ik diverse keren teruggegaan. In 2018 reisde ik een maand door Oekraïne met vrienden. In 2019 was ik er als reisleider voor internationale groepen toeristen veelvuldig. Vlak voor corona, in januari 2020, verbleef ik een maand in Transnistrië en heb ik de hoek van Oekraïne tussen daar en Odessa goed leren kennen. Dat waren mijn fysieke bezoeken. Maar het zijn vooral de contacten met de mensen, de vrienden die ik die jaren heb mogen maken, die maken dat ik sinds 24 februari 2022 het verloop van de oorlog op de voet volg. Dat doe ik soms door mijn vrienden daar te spreken, podcasts te luisteren, boeken te lezen, maar ook door video’s te kijken.

Voor wie ook graag via YouTube meer leert over de geopolitiek achter het conflict, de dagelijkse ontwikkelingen of een meer academisch perspectief wil, heb ik mijn vier favoriete (Engelstalige) YouTubers op een rijtje gezet.

James Ker-Lindsay, de academische analyse

Professor James Ker-Lindsay vertelt vanuit zijn achtergrond in conflictstudies en internationale betrekkingen over de wijdere implicaties en mogelijke ontwikkelingen van de oorlog. In mijn masterscriptie heb ik meermaals naar hem verwezen!

Denis Davydov, het lokale perspectief

Denis is een Oekraïnse burgerluchtvaartpiloot die momenteel om begrijpelijke redenen zonder werk zit. Iedere dag brengt hij vanuit zijn vaderland verslag uit van de dagelijkse bewegingen aan het front. Omdat hij Russisch spreekt heeft hij toegang tot bronnen die niet voor iedereen toegankelijk zijn.

Shirvan Neftchi, de geopolitieke nerd

Shirvan’s roots liggen érgens in de voormalige Sovjet-Unie (ik ben er nog niet achter waar), en hij weet dus het één en ander van Russische bemoeienis. Om me voorzichtig uit te drukken. Combineer dat met een gedegen onderzoek en mooie video’s en je hebt een fantastisch kanaal.

Michael Clarke, de Britse veiligheidsanalist

Op het verder licht-sensationele SkyNews is Michael Clarke een oase van rust en duidelijkheid. Er is een poule van experts die iedere dag een update verzorgen, maar de video’s van Michael Clarke zijn mijn favoriet. De Britten zijn internationaal geroemd om hun vermogen om inlichtingen te verzamelen en Michael Clarke is daar een goed voorbeeld van.

Dit vind je misschien ook leuk...