De ervaring van Kitty en Hans met Reizen Moldavië

Kitty & Hans, Noordwijk

Moldavië, een unieke belevenis voor avontuurlijke reizigers

Met Casper als reisleider hebben we onlangs op unieke wijze de bijzondere wereld van Moldavië ontdekt, een land dat letterlijk en figuurlijk op de grens staat van een nieuw tijdperk. Het voelde als een reis door meerdere werelden tegelijk, een voorrecht om daar getuige van te zijn. Door de Moldavië-expertise van Casper kregen we daadwerkelijk de kans om het land in al zijn facetten te ontdekken: de opmerkelijke geschiedenis die nog steeds actueel is, de overheerlijke maaltijden met uitzonderlijke wijnen uit de grootse wijnkelders van de wereld, de cultuur waarin we door Moldaviërs werden meegenomen met hun lokale tradities en zeker ook het natuurlijke landschap met ruimte voor zowel rust, zingeving als outdoor-activiteiten. In de opzet van de reis merkte je duidelijk de hand van Casper als Moldavië-kenner pur sang. Afgestudeerd op Transnistrië en daar ook enige tijd te hebben gewoond, kent hij het land door en door, spreekt hij zijn talen en heeft hij een netwerk met Moldaviërs opgebouwd waarmee hij samenwerkt om de meest interessante kanten van het land te ontdekken. Bij het samenstellen van het reisprogramma is Casper kritisch, kiest hij voor kwaliteit en weet hij met wie hij ‘zaken kan doen’.

Tijdens de reis zijn we onder meer de geschiedenis van de Sovjet-Unie ingedoken, die in sommige regio’s van Moldavië als Transnistrië en Gagaoezië nog levendig aanwezig is. Bezoeken aan Tiraspol, de hoofdstad van Transnistrië, en aan een Kolchoz, een nog steeds operationele collectieve boerderij, zijn daar het levende bewijs van.

In andere delen zoals de hoofdstad Chisinau zie je dat Moldavië zich steeds meer richt op het westen. Dat de oorlog in Oekraïne, waar Moldavië aan grenst, daarbij een belangrijke rol speelt is duidelijk merkbaar. Niet alleen door de zichtbare verdedigingslinie die is opgeworpen langs de grens tussen het Russisch georiënteerde Transnistrië en Oekraïne, ook het stilvallen van het toerisme en van delen van de infrastructuur maken dit duidelijk.

Reizen door Moldavië doet iets met je; je voelt je meer dan welkom en wordt deelgenoot van het land. Tegelijkertijd ben je soms zelf de bezienswaardigheid. Een unieke belevenis.

Casper geeft context bij een buste van Lenin

Dit vind je misschien ook leuk...