De ervaring van Maria met Reizen Moldavië

Maria, Utrecht, 27 jaar

Voordat ik deze reis had gemaakt, wist ik eigenlijk vrij weinig af van Moldavië. Ik wist dus nog niet zo goed wat ik kon verwachten. Maar wat was dit een avontuur en wat was het het waard! 

Waar voor mij de waarde van deze reis vooral in zat, is de diversiteit en het feit dat er activiteiten in zitten die ik zelf niet zomaar had kunnen vinden: zoals de kookworkshops en het bezoek aan een collectieve boerderij. Daarbij hebben we zoveel lieve en gastvrije mensen ontmoet! Zo vaak stond er een tafel vol eten en wijn klaar als we aankwamen, dat is dat dan ook de traditie: het is de bedoeling om zo weinig mogelijk van het tafelkleed te kunnen zien door alle bordjes met eten! Maar wat me het meest is bijgebleven, zijn de diverse gesprekken met onze verschillende hosts: van sterke nationalistische gevoelens over Transnistrië, tot een gevoel van Europese (of zelfs globale) saamhorigheid en de diepe wens voor Moldavië om bij de EU te gaan. Dit maakte de reis voor mij echt bijzonder.

Doordat ik mijn terugvlucht (expres) een paar dagen na het eind van de reis had geboekt, had ik nog wat extra tijd in de hoofdstad. Daar heb ik nog genoten van de groene parken, rondgedwaald over de enorme vlooienmarkt Lokomotiv, en de opera en het ballet (van Oekraïense gezelschappen) bewonderd! Stuk voor stuk aanraders als je tijd over hebt in Chisinau!

Dit vind je misschien ook leuk...